Matcha is een Japanse groene thee en in tegenstelling tot andere theesoorten is het een poeder die je bereid door het op te lossen in heet water.
Het fijne van matcha is dat het een ontspannende werking heeft, maar je er ook goed door kan focussen. Het bevat namelijk cafeïne (het oppeppende stofje in koffie), maar het bevat ook l-theanine (waar je rustig van wordt). Over dit laatste heb ik recent nog een post gemaakt, dus check die zeker even!
Van matcha kun je dus thee maken, je kunt het ook oplossen in (plantaardige) melk voor een matcha-latte of gebruiken in je smoothies!
Bronnen:
Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography – Journal of chromatography (2003)
Matcha, a powdered green tea, ameliorates the progression of renal and hepatic damage in type 2 diabetic OLETF rats – Journal of medicinal food (2009)
An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance – Canadian Institute of Food Science and Technology (2017)
Green tea intake lowers fasting serum total and LDL cholesterol in adults: a meta-analysis of 14 randomized controlled trials – American Society for Clinical Nutrition (2011)
Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy human – American Society for Clinical Nutrition (2008)